Flere steder i Holbæk Kommune findes der særlige bebyggelser, strukturer i landskabet og bygninger, der udmærker sig ved at fortælle særlig tydeligt om vores fælles historiske udvikling i Danmark. Disse spor udgør vores fælles synlige kulturarv i kulturlandskabet og byerne, og den skal vi værne om. Derfor er der med kommuneplanen udpeget konkrete områder der sikrer at vi tager hensyn til oplevelsen af vores kirker, kulturmiljøer, og bevaringsværdige bygninger når vi planlægger for nye tiltag i landskabet og byerne.
Bemærkninger til retningslinjer
Værdifulde kulturmiljøer
Kommunens værdifulde kulturmiljøer fortjener en særlig beskyttelse, fordi de udgør en vigtig del af vores fælles historie. Udpegningen af de værdifulde kulturmiljøer fremhæver en række særligt værdifulde kulturhistoriske træk i kommunen.
I udpegningen er der lagt vægt på fysiske miljøer der har særlige egnskarakteristiske og kulturhistoriske træk samt koncentrationer af kulturspor, som i sammenhæng beskriver en historisk periode eller forløb i den samfundsmæssige udvikling i Danmark. Det kan være den gamle kerne i købstaden, stationsbyens bebyggelse omkring en Hovedgade, landsbyen og det omkringliggende ejerlav, et herregårdslandskab, et industrimiljø eller et militært anlæg fra den kolde krig.
Ved at foretage en udpegning af værdifulde kulturmiljøer i kommuneplanen, sker der en vis sikring af disse. I de fleste tilfælde er disse miljøer ikke lokalplanlagt eller beskyttet gennem anden lovgivning.
Gennem planlægning og forvaltning af de udpegede kulturmiljøer skal der tages hensyn til de udpegede kulturmiljøer. Ved nybyggeri, ombygninger, terrænændringer, indplacering af tekniske anlæg, skovrejsning, etablering af beplantning og andre lignende tiltag skal der tages de nødvendige hensyn til, at oplevelsen og fortællingen af kulturmiljøet ikke ødelægges, sløres eller på anden måde forringes. Nye projekter skal forholde sig til stedets historie og søge at styrke fortællingen i samspil med det eksisterende miljø. Hensyn til kulturmiljøet vil skulle indgå i en evt. lokalplanlægning for området, sådan at der ved udvikling af området, sikres at de bærende elementer i kulturmiljøet bevares, og at nye tiltag tilpasser sig det eksisterende uden at forringe oplevelsen og forståelsen af områdets historiske spor og sammenhænge.
Der foregår en løbende gennemgang af de værdifulde kulturmiljøer, med henblik på at opdatere afgrænsninger og beskrivelser af miljøerne. Her bliver de særlige historiske og oplevelsesmæssige værdier for miljøerne beskrevet nærmere, sådan at der kan tages hensyn til disse i sagsbehandlingen. For en lang række af kulturmiljøerne er det stadig de gamle beskrivelser fra det tidligere amt der er gældende.
Bevaringsværdige bygninger i kulturmiljøer skal så vidt muligt kunne overgå til andet formål, hvis de ikke længere kan anvendes til deres oprindelige anvendelse. Hvis udvendig omdannelse er nødvendig skal denne ske med respekt for bygningens oprindelige udtryk og i overensstemmelse med bygningens oprindelige formål.
Bevaringsværdige og fredede bygninger
Det er Slots- og Kulturarvsstyrelsen der administrerer de fredede bygninger, mens kommunen har ansvaret for at beskytte de bevaringsværdige bygninger. Forskellen på en fredet bygning og en bevaringsværdig bygning er, at de fredede bygninger har særlige arkitektoniske og/eller kulturhistoriske kvaliteter af national betydning, mens de bevaringsværdige bygninger har regional eller lokal betydning.
Når staten freder en bygning, gælder fredningen for hele bygningen, såvel det ydre som det indre, mens en kommunal beskyttelse af bevaringsværdige bygninger alene går på bygningens ydre.
Bevaringsværdige bygninger
Udpegningen af bevaringsværdige bygninger i Holbæk Kommune sker på grundlag af en SAVE-registrering. En SAVE-registrering er en kortlægning og registrering af byers og bygningers bevaringsværdi efter en særlig metode. Metoden i SAVE-arbejdet er udviklet med den hensigt at skabe en enkel og let forståelig fremgangsmåde, der på kort tid kan give et overblik over en bydannelse og en vurdering af de kvaliteter, der er i byen og dens bygninger i dag. SAVE-metoden bygger på fem forskellige parametre:
- Arkitektonisk værdi
- Kulturhistorisk værdi
- Miljømæssig værdi
- Originalitet
- Tilstand
Hvert af disse forhold vurderes på en skala fra 1-9 og sammenfattes til en samlet bevaringsværdi for bygningen:
- 1-3 er høj bevaringsværdi
- 4-6 er middel bevaringsværdi
- 7-9 er lav bevaringsværdi
Øvrige bygninger uden klassifikation betragtes som ikke bevaringsværdige. Medmindre disse er udpeget og sikret gennem en lokalplan eller i en kulturmiljøbeskrivelse.
Registreringerne er indberettet i Slots- og Kulturstyrelsens database.
Der findes i dag ikke et samlet overblik over alle de bevaringsværdige bygninger i kommunen. I den tidligere Holbæk Kommune er grundlaget for udpegningen af bevaringsværdige bygninger Kommuneatlas 1993. Heri er samtlige bygninger i gammel Holbæk Kommune, der er opført før 1940 og en række bygninger opført i perioden 1940 - 60 registreret.
Det tilstræbes, at der gennemføres en SAVE-registrering af alle bevaringsværdige bygninger i Holbæk Kommune. Det er målsætningen, at alle bevaringsværdige bygninger registreres efter de samme bevaringsværdier.
Det fremgår af kapitel 5 i Bygningsfredningsloven (Lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer), at en bygning er bevaringsværdig, når den er optaget som bevaringsværdig i en kommuneplan eller omfattet af et forbud mod nedrivning i en lokalplan eller byplanvedtægt. Hvis en bygning også er udpeget som bevaringsværdig i en lokalplan eller byplanvedtægt, gælder særlige regler. En bygning, der er udpeget som bevaringsværdig i en lokalplan, må ikke nedrives, ombygges eller på anden måde ændres, medmindre Kommunalbestyrelsen giver tilladelse hertil.
En bygning, der er udpeget som bevaringsværdige i kommuneplanen, må i henhold til loven ikke nedrives, før nedrivningsanmeldelsen har været offentlig bekendtgjort og byrådet har meddelt ejeren, om der efter planlovens § 14 vil blive nedlagt forbud mod nedrivning.
Ved genopførsel af fredede og bevaringsværdige bygninger, som på grund af manglende vedligeholdelse, brand eller på anden måde ikke længere er anvendelige, vil der blive lagt vægt på, at byggeriet er tilpasset det omkringliggende miljø og stedets byggeskik. Dette er umiddelbart ikke til hinder for, at et byggeri kan opføres i moderne materialer og et nutidigt formsprog.
Kirkeomgivelser
I Holbæk Kommune er der 31 kirker. Kirkerne er ofte markante kulturhistoriske kendingsmærker i landskabet. For mange landsbykirkers vedkommende er der også bevaret værdifulde udsigtskiler til og fra kirkerne. Kommuneplanen udpeger på denne baggrund kirkeomgivelser i forhold til en række kirker, for at sikre kirkernes betydning i landskabet. Indenfor disse områder skal byggeri, anlæg og beplantning placeres og udformes, så kirken og dens nære omgivelser ikke skæmmes.
Retningslinjer
Retningslinjer knyttet til områder udpeget på kort
1.4.1 Indenfor de Værdifulde kulturmiljøer må der ikke ske byudvikling, opføres ny bebyggelse, ske ændringer af eksisterende bebyggelse, placeres trafik- og tekniske anlæg og lignende samt terrænreguleres eller rejses skov med mindre det kan ske uden af forringe oplevelsen og forståelsen af de værdifulde kulturmiljøer væsentligt.
1.4.2 Bevaringsværdige bygninger må ikke nedrives eller ændres væsentligt i sit ydre udseende i forhold til bygningens oprindelige udtryk, uden en nærmere vurdering og en tilladelse. De bevaringsværdige bygninger har en SAVE registrering på 1-6.
1.4.3 Bevaringsværdige bygninger skal sikres bevaret bl.a. gennem lokalplanlægning og administration af øvrig lovgivning.
1.4.4 Ved lokalplanlægning skal der fastsættes bevaringsbestemmelser, som i videst muligt omfang sikrer de Bevaringsværdige bygninger og de Værdifulde kulturmiljøer.
1.4.5 Indenfor Kirkeomgivelser må der ikke ske byudvikling, opføres ny bebyggelse, ske ændringer af eksisterende bebyggelse, placeres trafik- og tekniske anlæg og lignende samt terrænreguleres eller rejses skov med mindre det kan ske uden af forringe oplevelsen af kirken og dens omgivelser væsentligt.
Få mere information her
Se beskrivelserne af de udpegede kulturmiljøer.
Se Kommuneatlas for fredede og bevaringsværdige bygninger i gammel Holbæk Kommune.