Kultur- og byliv

 

I Holbæk Kommune udfordres og nydes livet med afsæt i det lokale byliv og de mange kulturtilbud. Byernes rum og kulturtilbud bidrager til at skabe ramme om fælleskaber og understøtter dannelse, oplevelser og attraktioner. I Holbæk Kommune har vi fokus på at livet i byerne understøtter forskellige aktiviteter og bringer mennesker sammen. Derfor er det vigtigt at planlægningen medvirker at at skabe gode mødesteder for os alle.

 

Retningslinjer

Generelle retningslinjer

1.2.1 Mulighederne for fysisk aktivitet og socialt samvær skal indgå som et element ved byudvikling og fysiske forandringer i byerne. Udformningen kan spænde vidt fra grønne arealer i og omkring byen til mere urbane opholdsarealer i byerne.

1.2.2 Pladser, parker, torve og gaderum skal udformes med kvalitet, og indbyde til ophold og aktivitet, så bylivet understøttes. Beplantning skal som udgangspunkt indgå og medvirke til at give en grøn sammenhæng i byen.

1.2.3 Torve og pladser i Holbæk By skal, med udgangspunkt i udviklingsplanen for Holbæk Bymidte, indrettes så det fremmer mulighederne for kulturelle og fysiske aktiviteter. Byrummene skal indrettes med gode opholdsmuligheder, så byrummet indbyder til socialt samvær.

1.2.4 I udviklingen af bymiljøer skal legepladser eller børnevenlige samlingssteder indgå for at fremme fysisk aktivitet blandt børn samt udvide mulighederne for mødesteder blandt børnefamilier. Legepladser kan både være traditionelle legepladser eller pladser med flere funktioner, som inviterer til leg og bevægelse.

1.2.5 Bymiljøer i lokalområderne skal udvikles så det understøtter fritidsliv og så der er let adgang til de sociale, kulturelle og fysiske aktiviteter. 

 

Bemærkninger til retningslinjer 

Byens rum

Et godt byliv udgøres både af et attraktivt kulturliv, stærke grønne og blå rekreative værdier og et godt handelsliv. Pladser, parker, torve og gaderum skal derfor udformes med kvalitet, og indbyde til ophold og aktivitet, så bylivet understøttes. Der skal sættes fokus på adgang til grønne omgivelser ved at indarbejde 3 – 30 – 300 reglen i planlægningen. 3 - 30 - 300 reglen henviser til at der skal være udsigt til 3 træer fra enhver bolig, 30% trædække i bykvarteret og max 300 meter til nærmeste park. Byens rum skal også give mulighed for såvel fysisk aktivitet som kulturaktiviteter der bidrager til at folk mødes og fællesskaber opstår. Variation i byrummenes udformning og muligheder er væsentligt for at fastholde og udvikle disse områder for fortsat at kunne tiltrække nye borgere, turister, og fremme erhvervslivet.

Holbæk by rummer flere af de funktioner, som er bærende for en sund og oplevelsesrig by. Handels- og cafélivet tiltrækker mange mennesker og er suppleret med kulturtilbud, grønne byrum samt enkelte byrum med aktiviteter.

Mødesteder

Byernes indretning har stor betydning for muligheden for at kunne udvikle en oplevelsesrig by, hvor fritidsliv, fysisk aktivitet, kulturtilbud og gode opholdsmuligheder og mødesteder er integreret i byen. Det er væsentligt, at byen har rum og faciliteter til forskellige grupper af borgere.

Den struktur der danner byrum og grønne rum skal, i nye udviklingsområder, defineres først og danne rammen for bebyggelsens placering. Strukturen skal understøtte mobilitet og mødet mellem mennesker. Mødesteder skal have særlig opmærksomhed, når der udvikles og bygges nyt, både i byerne og i landområderne. Byrum, parker, veje, osv. skal bidrage til bæredygtige løsninger indenfor klima og biodiversitet området. Herunder hensyn til regnvandshåndtering, befæstelsesgrad og sammenhængende grønne strukturer. 

Byen har dog et forholdsvist uudnyttet potentiale af flere årsager. Dels problematikken omkring biltrafikken i byens primære opholds- og handelsgader, som forhindrer fodgængere og cyklister i frit at benytte og bevæge sig i byrummet. Herudover er der et stort uudnyttet potentiale på Holbæk Havn og dennes sammenhæng til bymidten. Holbæk by og har også i kraft af sin størrelse, potentialet til at udvikle et rigt kultur- og byliv. 

Tilgængelighed

Tryghed og tilgængelighed skal prioriteres højt i alle nye som eksisterende områder (byer, parcelhuskvarterer, landsbyer, åben land mv).

Det er af stor betydning at der er let adgang til bynære grønne områder. Derfor er det vigtigt at værne om byens grønne åndehuller og parker og forbinde disse i en sammenhængende grøn struktur, der kan understøtte tilgængelighed og mobilitet for fodgængere og cyklister. Mobilitet mellem områder fra lille til stor skala bør altid prioriteres højt, således at bæredygtig og tryg transport fremmes i hele kommunen

En række initiativer er i gangsat for at optimere mulighederne for et bedre bymiljø i Holbæk, hvor flere aktiviteter kan rummes, og hvor byen indrettes på de gåendes præmisser. I 2021 blev der vedtaget en Udviklingsplan for Holbæk Bymidte og i 2023 blev Holbæk Kommunes Arkitekturpolitik vedtaget. Arkitekturpolitikken formulerer en række målsætninger der skal understøtte det gode byliv i Holbæk Kommune.