Idræts- og fritidsanlæg

Gode idræts- og fritidsanlæg samt områder til mere uorganiseret fritidsformål så som friluftsaktiviteter, er med til at styrke sundhed og livskvalitet. Det er derfor vigtigt at der er rum til disse anlæg, og at der er god tilgængelighed for alle til disse anlæg. Friluftsaktiviteter er ikke kun noget man har i tilknytning til større grønne områder, som f.eks. skove eller store naturområder. I dag findes friluftsaktiviteterne i stigende grad også i tilknytning til byerne, som en naturlig del af bylivet ved siden af byens traditionelle funktion som handelscentrum. 

Statisk kort

Bemærkninger til retningslinjer

Anlæg til fritidsaktiviteter har forskellige krav til beliggenhed og pladsbehov. De fleste idræts- og fritidsanlæg skal placeres i byområder, hvor udbuddet af service, oplevelser og trafikbetjening er stort.  Større arealkrævende anlæg til idræts- eller fritidsformål som ikke placeres i byområder kan være indgribende i landskabet og skal derfor placeres efter hensyn til naturmæssige, landskabelige, kulturhistoriske, friluftsmæssige, grundvandsmæssige og sikkerhedsmæssige forhold og altid efter en konkret vurdering. 

Idrætsanlæg

Idrætsanlæg omfatter sportsfaciliteter, der er er indplaceret i byer eller placeret i naturlig tilknytning til byer. Det gælder fx foldboldbaner, tennisbaner, svømmehaller og sportshaller. Både ved planlægning af nye byområder og i forbindelse med omdannelse af eksisterende områder skal der sættes fokus på den uorganiserede idræt. Formålet er at give alle mulighed for mere bevægelse og motion og dermed styrke sundheden uden nødvendigvis at være medlem af en klub eller forening.

Golfbaner

Golfbaner er en attraktiv fritidsaktivitet på tværs af befolkningsgrupper og har stor betydning for både sundhed og turisme. Det er vigtigt, at etableringen af golfbaner ikke tilsidesætter landskabshensyn og at der er mulighed for rekreativ udnyttelse for offentligheden på dele af området. Anlæggene skal derfor placeres og indrettes til flersidig udnyttelse af arealet så området kan være til gavn og glæde for flere brugere end golfspillere.
Anlæggene til golfbaner kan medføre så intensivt en ændring af de eksisterende arealer, at oplevelsen og karakteren af landskabet ændres. Nye anlæg skal derfor tilpasses stedets terræn og beplantning, og landskabs-, natur- og kulturværdier må ikke tilsidesættes. 
Offentligheden skal have adgang til at benytte arealer på golfbanen, så anlæggene også bliver udflugtsmål, og der skal anlægges stier, som giver adgang til evt. naboområder med særlige natur-, landskabelige, eller rekreative områder. Golfbanerne skal være store nok til, at de forskellige aktiviteter ikke forstyrrer hinanden, og indrettes, så naboer og brugere ikke udsættes for risiko eller gener.  

Støjende fritidsaktiviteter

Støjende fritidsanlæg dækker over anlæg til kørebaner, skydebaner og flyvepladser. Disse anlæg vil ofte være i konflikt med andre interesser i det åbne land herunder landskabelige eller rekreative interesser og andre støjfølsomme aktiviteter. Lokalisering af nye eller udvidelse af eksisterende støjende aktiviteter vil derfor være en afvejning af beskyttelsesinteresserne i området.

For at de støjende fritidsanlæg kan benyttes uden gener for naboer, og så aktiviteterne ikke får rådighedsindskrænkninger, er det vigtigt at lokalisere disse anlæg under hensyntagen til naboer. På grund af de miljømæssige problemer, der følger af de støjende fritidsanlæg, ønsker kommunen, at nye behov søges dækket ved udvidelse af eksisterende anlæg eller at nye anlæg etableres i områder hvor der allerede er etableret støjende fritidsanlæg.

I Holbæk Kommune er der pt. registeret følgende støjende fritidsanlæg:

Flyvepladser
Holbæk Flyveplads. Ny Hagestedvej 40A, 4532 Gislinge
Tølløse Flyveklub. Sønderstrupvej 136, 4360 Kirke Eskilstrup

Kørebaner
Midtsjælland Miniracing Industrivej 12, 4340 Tølløse
Holbæk GokartLand, Omfartsvejen 27, 4300 Holbæk
RC bane (el modelbiler) Knabstruphallen, Ventedgårdsvej 42, 4440 Mørkøv
(Planlagt men uudnyttet) Miniracingbane, Agrovej, 4340 Tølløse 

Skydebaner
Flugtskydebane - Gislinge Østre Vej 20, 4532 Gislinge
Flugtskydebane - Tuse Tuse Enghave 5, 4300 Holbæk
Flugtskydebane - Tølløse Galøvej 12, 4340 Tølløse
Flugtskydebane - Udby Staslundevej 71, 4300 Holbæk
Hjemmeværnets Skydebane i Bredetved Munkholmvej 301, 4300 Holbæk
Jagtskydeskole - Tølløse Sophienholmvej 65, 4340 Tølløse
Pistolbane - Svinninge Nordgårde 4, 4520 Svinninge
Riffelskydebane - Orø Enghavegårdsvej 3, 4305 Orø
Riffelskydebane og indskydningsbane - Holbæk Skydebanevej 2, 4300 Holbæk
Salonriffelskydebane - Jyderup Ellebjergvej 33, 4450 Jyderup
Skydebaneanlæg - Tveje Merløse Grydebjergvej 2, 4300 Holbæk

Naturpark Åmosen

Naturpark Åmosen ligger på tværs af kommunegrænsen mellem Sorø, Kalundborg og Holbæk Kommuner. Det er den overordnede vision, at Naturparken skal styrke og udvikle de internationale og nationale natur- og kulturværdier samtidig med, at den stadig kan fungere som et område med levende land- og skovbrug og udvikle sig til et stadig mere attraktivt område for friluftsliv og for bosætning i oplandet. Der skal med naturparken kunne ske en positiv udvikling indenfor alle områder: natur, kultur, friluftsliv, formidling, erhverv og bosætning. 

Naturpark Åmosen kan med tiden komme til at danne en ”blå” og ”grøn” korridor gennem landskabet. På formidlingsområdet er det især intentionerne, at formidle de forskellige historiske perioders udnyttelse af lavbunds- og søområder fra jægerstenalder til nutid - med jagt, fiskeri, transport, udnyttelse af vandenergi, landbrug og tørvegravning. Fra Naturpark Åmosen har denne formidling både internationalt og nationalt perspektiv.

Det er også intentionen, at befolkningen i naturparken får de bedste muligheder for at opleve
natur- og kulturværdierne. Formidling og information er med til at skabe forståelse for bevaring af natur- og kulturværdierne, ikke mindst i lokalbefolkningen og blandt de besøgende i de områder, hvor værdierne skal bevares. Som størstedelen af det danske landskab er naturparken næsten udelukkende i privat eje.
Det er hensigten at vise, at man gennem lokale kræfter og lokale samarbejder både kan styrke
internationale og nationale natur- og kulturværdier samtidig med, at man udvikler et aktivt og
attraktivt lokalsamfund. 

Retningslinjer

Idrætsanlæg

1.3.1 Nye idræts- og fritidsanlæg skal integreres med omgivelserne, så der er mulighed for at binde ude- og indefaciliteter sammen. Anlæggene skal så vidt muligt planlægges og udformes, så de giver mulighed for en flersidig funktion og anvendelse, så anlægget er attraktivt at benytte af forskellige befolkningsgrupper på tværs af alder.

Kolonihaver

1.3.2 Eksisterende kolonihaveområder skal som udgangspunkt bevares.

1.3.3 Anlæg af nye kolonihaver skal placeres i eller i tilknytning til en by og med god adgang for cyklister.

Golfbaner

1.3.4 Golfbaner skal placeres og indrettes, så offentligheden har adgang og så der er mulighed for flersidig arealanvendelse, herunder fx tiltag som udvikler områdets biodiversitet. Eksisterende rekreative offentlige formål må ikke tilsidesættes.

1.3.5 Indretningen af golfbaner skal som hovedregel tilpasses stedets terrænformer, landskabelige træk og beplantning.

Støjende fritidsanlæg

1.3.6 Områder med støjende fritidsanlæg er vist på kort.

1.3.7 Nye anlæg til støjende fritidsanlæg skal søges placeret i område der allerede er støjpåvirkede, og kan med fordel placeres sammen med andre støjende fritidsanlæg.

Åmosen

1.3.8 Naturpark Åmosen omfatter et område
omkring Åmose Å-systemet fra Undløse i
øst til Storebælt i vest. Her skal kulturværdierne bevares og sikres og naturværdierne styrkes. Nye anlæg og bebyggelse til formidling og friluftsaktiviteter kan indpasses under hensyntagen til områdets natur og kulturværdier samt kommuneplanens øvrige retningslinjer.

 

 

Få mere information her:

Du kan læse mere om Naturpark Åmosen her naturparkaamosen.dk