Kommuneplan 2024 tager afsæt i den strategiske retning Kommunalbestyrelsen har formuleret i Planstrategi 2023. Planstrategien fastsætter 4 temaer, der afspejler de politikker kommunalbestyrelsen har vedtaget siden sidste kommuneplan og som rækker mange år ud i fremtiden.
- Holbæk som klimakommune
- Natur og biodiversitet
- Udvikling i by og land
- En erhvervsvenlig kommune
Planstrategiens temaer afspejler de emner der rører sig i Holbæk Kommune, men som også rækker ud over kommunegrænsen og afspejler de udfordringer vi står overfor i samfundet. Der er et stort pres på arealressourcen som både skal anvendes til at Holbæk Kommune kan bidrage til at nå klimamålene inden 2050, blandt andet ved opsætning af vindmøller og solceller, mere skov og flere sammenhængende naturområder. Der skal også bruges arealer til boligudvikling og erhverv.
Gennem arbejdet med temaerne sikres det at Kommunalbestyrelsens vedtagne politikker indarbejdes i kommunens fysiske planlægning via kommuneplanen.
Holbæk 2050, Mobilitetsplanen og Arkitekturpolitikken har haft stor betydning for revisionen af Kommuneplan 2024.
Hvad er en kommuneplan
En kommuneplan skal sikre de fysiske muligheder for udvikling af kommunen, som Kommunalbestyrelsen fastlægger. En kommuneplan skal sikre balance mellem benyttelse og beskyttelse af arealerne i kommunen. Endelig skal planen sikre, at Holbæk Kommune lever op til statens og regionens krav.
En kommuneplan rækker 12 år frem, men revideres hvert fjerde år, så man kan tage højde for ny lovgivning, nye behov og ønsker til udviklingen. Når en kommuneplan har været til offentlig debat og er blevet endelig vedtaget, skal kommunalbestyrelsen arbejde for, at planen bliver gennemført.
Kommuneplanændringer
Kommuneplanen du ser her på hjemmesiden, er den gældende version, hvor eventuelle kommuneplantillæg er indarbejdet. Du kan opleve, at gældende lokalplaner ikke er i overensstemmelse med kommuneplanen, da kommuneplanen kan være ændret siden vedtagelsen af lokalplanen. For at finde ældre udgaver af kommuneplanen henvises der til planinfo.dk, hvor der er mulighed for at fremsøge tidligere udgaver af kommuneplanen.
Verdensmål
I Kommuneplan 2024 er indsatsen for at opnå FNs verdensmål integreret som en central del af planlægningsprocessen. Ved at anvende verdensmålene som et overordnet rammeværk skabes der bevidsthed om de klimamæssige og bæredygtighedsmæssige hensyn, der skal tages i betragtning ved udviklingen af Holbæk Kommune. Dette integreres under hvert tema i kommuneplanen for at belyse, hvordan de enkelte initiativer og tiltag understøtter den ønskede udvikling mod en mere bæredygtig fremtid.
Et eksempel på denne tilgang er tydeligt i afsnittet om byudvikling og infrastruktur. Her anvendes verdensmålene som et redskab til at vurdere, hvordan planlægningen af nye byområder og infrastrukturprojekter kan bidrage til at opfylde flere af målene samtidigt. For eksempel kan udviklingen af mere bæredygtig transportinfrastruktur ikke kun forbedre adgangen til mobilitet for alle borgere, men det kan også bidrage til at reducere CO2-udledningen og dermed støtte opnåelsen af både mål 7 (bæredygtig energi) og mål 11 (bæredygtige byer og lokalsamfund).
Desuden er målene fra Holbæk 2050, som danner grundlaget for Kommuneplan 2024, i tråd med de overordnede målsætninger for FNs verdensmål. Denne synergi mellem de lokale og globale målsætninger skaber en sammenhængende ramme for en bæredygtig fysisk udvikling og grøn omstilling i Holbæk Kommune. Det giver ikke kun en retning for kommuneplanen, men det sikrer også, at de lokale initiativer og investeringer bidrager til de større globale udfordringer, som verdensmålene adresserer. Ved at arbejde på denne måde kan Holbæk Kommune opnå en grøn og bæredygtig udvikling, der både gavner lokalsamfundet og samfundet som helhed.