Anvendelsesbestemmelser

B - Boligområder

Boligområder skal anvendes til helårs boligformål med de bebyggelsesformer, der er nævnt konkret i rammerne for det enkelte boligområde. Bebyggelsesformerne kan omfatte åben/lav boligbebyggelse (fritliggende parcelhuse), forskellige former for tæt-lav boligbebyggelse, herunder dobbelt-, række-, og kæde- og klyngehuse samt etageboliger. Som hovedregel kan der også etableres institutioner, faciliteter til fritids- og kulturformål og lignende, som naturligt kan passes ind i boligområdet. Det er umiddelbart tilladt, at der i forbindelse med den enkelte bolig drives erhverv, som sædvanligvis kan udøves i forbindelse med en bolig, f.eks. frisør, ejendoms-, advokat-, revisor- og arkitektvirksomhed samt dagpleje og lignende liberale erhverv. Erhvervet skal drives af den der bebor boligen.

I Holbæk bymidte kan et boligområde foruden boliger, parkeringsanlæg, grønne områder, pladser mv. rumme kontor- og serviceerhverv og andet erhverv svarende til miljøklasse 1, der kan indpasses i området uden genevirkninger for omgivelserne. Det fremgår af de konkrete rammer for det enkelte område, hvis der er afvigelser herfra.

Med mindre andet er nævnt i den konkrete ramme gælder det, at den maksimale bebyggelsesprocent for tæt/lav er 40 pct. og den maksimale bebyggelsesprocent for åbent/lav er 30 pct. 

C - Centerområder

Centerområder skal anvendes til centerformål svarende til byens størrelse og opland. I centerområder kan der planlægges for boliger, byparker, pladser og grønne områder samt private og offentlige kontor- og servicevirksomheder, detailhandel, parkeringsanlæg, liberale erhverv, undervisning, institutioner, kulturelle aktiviteter, cafeer, restauranter, hotel- og konference virksomhed og lignende inden for miljøklasse 1 -3.

Bebyggelsens udformning, tæthed og funktion skal være med til at skabe attraktive bymiljøer. For stationsnære centerområder skal der tilstræbes en samlet planlægning for at sikre en mere intensiv arealanvendelse.

BE - Blandede bolig- og erhvervsområder

Blandede bolig- og erhvervsområder skal anvendes til helårs boligformål samt mindre erhvervsformål. Mindre erhvervsformål kan omfatte mindre håndværks- og serviceprægede virksomheder inden for fremstilling, byggeri og anlæg, engroshandel, transport og lignende inden for miljøklasse 1-2. I tilknytning til erhvervsvirksomheden kan der drives en butik med salg af virksomhedens egne produkter.

E - Erhvervsområder

Erhvervsområder skal anvendes til erhvervsformål. Der kan ikke planlægges for nye boliger i erhvervsområder. 

Med henblik på at fremtidssikre områderne som erhvervsområder og forebygge nabokonflikter er der i rammerne for de enkelte erhvervsområder angivet hvilke miljøklasser, og dermed hvilke typer af virksomheder, der kan planlægges for i det pågældende område.

F – Områder til fritidsformål

Områder til fritidsformål skal anvendes til områder med fritidsaktiviteter af forskellig karakter. Områderne kan således omfatte fritidsaktiviteter med rekreative formål og fritidsaktiviteter der ud over dette som også har erhvervsmæssige formål. Det kan fx være lystbådehavne, golfbaner, støjende fritidsaktiviteter, kolonihaver, kursus- og wellnesscentre mv.

O - Offentlige områder

Offentlige områder skal anvendes til offentlige formål. Det kan f.eks. være offentlig administration, service-, sundheds-, eller kulturfaciliteter, skoler, idrætsanlæg, institutioner, kirkegårde m.v.

R - Rekreative områder

Grønne områder udlægges til rekreative områder, hvis området har en rekreativ værdi og er frit tilgængelig for alle. Det kan være byparker, fælleder, bynær skov, naturområder eller andre grønne områder, hvor det er muligt at opholde sig, gå ture, opleve naturen, få frisk luft mv.

L - Landsbyer

Disse områder er afgrænsede landsbyer der ligger i landzone, og ny bebyggelse og ændret anvendelse forudsætter derfor som hovedregel en landzonetilladelse. Indenfor de afgrænsede landsbyer kan der evt. være mulighed for at bygge ekstra boliger, hvilket typisk vil være ved at bebygge en tom grund eller ved at opdele en stor grund i to. Etablering af en ekstra bolig vil bero på en konkret vurdering og forudsætte en landzonetilladelse. Der henvises i øvrigt til kommuneplanens retningslinjer om ny bebyggelse og .

S - Sommerhusområder

Sommerhusområder skal anvendes til sommerhusbebyggelse og feriecentre.

Områderne skal fastholdes eller forbedres som attraktive ferie-, og fritidsområder. Endagsturisme skal så vidt muligt sikres f.eks. gennem arealer til parkering og ophold samt sti- og vejforbindelser til strandarealer og det overordnede stisystem.

For at sikre sommerhusområdernes rekreative og åbne karakter skal sommerhuse holde en afstand på mindst 5 m til vej, sti og naboskel. Garager, carporte og udhuse skal holde en afstand på mindst 2,5 m fra skel mod vej, sti og nabo og holdes i en maksimal højde på 2,5 m i en afstand af 5 m fra skel.

T - Områder til tekniske anlæg

Områderne skal anvendes til tekniske anlæg, som omfatter forsynings-, deponerings-, rensnings-, infrastruktur-, sol- og vindmølleanlæg samt andre tekniske anlæg.